Bouw wielerpiste Heusden-Zolder start eind dit jaar

Door Jan Peumans op 4 maart 2015, over deze onderwerpen: Limburg, Mobiliteit

De bouw van de overdekte wielerbaan op het circuit van Zolder start vermoedelijk eind dit jaar. Volgens Jan Peumans (N-VA) is 16,7 miljoen van de nodige 18,75 miljoen voor de bouw van de wielerpiste gevonden. De voorzitter van het Vlaams parlement heeft dat bevestigd gekregen van zijn partijgenoot en minister van Sport Philippe Muyters. Initiatiefnemer Marc Wauters hoopt op een opening in de winter van 2017.

De overdekte wielerbaan van 250 meter is de grote droom van oud-wielrenner Marc Wauters uit Lummen. Op het middenplein komen vier sportterreinen voor balsporten en er zijn ruimtes voorzien voor medische en technische begeleiding. Het voorbeeld is de Velodrome Suisse in het Zwitserse Grenchen waar het jongste werelduurrecord is gevestigd. Vlak voor de parlementsverkiezingen van 2014 zijn er van de overheden allerlei beloften gedaan voor de financiering van de piste in Zolder, maar het was niet zeker of er al concrete toezeggingen waren. In zijn antwoorden op vragen van Jan Peumans laat minister Muyters nu duidelijk verstaan dat de middelen van de overheden beschikbaar zijn.

Zo voorziet Vlaanderen 5,6 miljoen euro, de gemeente Heusden-Zolder 4,1 miljoen, Limburg Sterk Merk 6 miljoen en de Belgische en Vlaamse Wielerbond samen 1 miljoen. "In totaal is er dus al 16,7 miljoen beschikbaar", zegt Peumans. "Als er privé-middelen gevonden worden voor de resterende 2 miljoen, zal de bouw van de wielerbaan wellicht eind 2015 starten."

Volgens alle partners is Bloso het meest geschikt om de wielerbaan uit te baten. Het Bloso zal dan ook instaan voor de noodzakelijke onderhouds-en herstellingskosten die jaarlijks op 180.000 euro geraamd worden. Volgens Muyters is Bloso de aangewezen beheerder omdat het ook het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in Gent uitbaat. 

Marc Wauters maakt zich sterk dat de resterende 2 miljoen van de privé-investeerder er zullen komen. Hij verwijst naar de toezeggingen van een fitnesszaak, Energylab en zakenman Paul Kumpen. "We zijn nu de juridische structuur op poten aan het zetten en zullen dan de vergunningen aanvragen en aanbesteden. De bouwtijd bedraagt ongeveer 20 maanden, dus tegen het winterseizoen van 2017-'18 zouden we op de piste moeten rijden. Dan kan ik mijn passie aan de jeugd en recreanten doorgeven", besluit Marc Wauters.

Guy THUWIS, Het Belang Van Limburg - 4 maart 2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is