Bruggen bouwen tussen Turkije en Vlaanderen

Door Jan Peumans op 20 januari 2015, over deze onderwerpen: Limburg

Toespraak bij opening nieuwbouw Lucernaschool Houthalen

 

 

 

Geachte genodigden, directie, leerkrachten en leerlingen,

Beste vrienden,

 

Ik ben heel blij om hier aanwezig te mogen zijn bij de opening van uw nieuwe school.

Het gebouw bewijst de veerkracht van uw instelling: vijf jaar geleden zat u nog letterlijk in zak en as na een lelijke brand, nu kunt u prat gaan op een van de nieuwste en modernste schoolgebouwen van de regio. 

Limburg en Vlaanderen appreciëren ten zeerste uw zin voor initiatief. Met de keuze van onderwijs in het Nederlands, met bijzondere aandacht voor de culturele achtergrond van uw leerlingen, slaat Lucerna een brug tussen gemeenschappen.

Vorige week nog is er in het Vlaams Parlement uitgebreid gedebatteerd over de manieren waarop we de radicalisering en de ontsporing van jongeren kunnen tegengaan. Onderwijs speelt daarin een cruciale rol. Uw school kan daarbij zonder enige twijfel als een voorbeeld gesteld worden, een schoolvoorbeeld.

Daarbij wil ik het niet alleen hebben over uw keuze voor het Nederlands als voertaal in de school. Natuurlijk is die belangrijk, want als kinderen falen op school, wordt bijna altijd taalachterstand als een van de belangrijkste boosdoeners aangeduid.

Maar taal is lang niet alles. Opvoeding is een kwestie van veel meer bouwstenen. Daar heeft u alle ervaring mee, op alle niveaus.

Ik hoef maar rond mij heen te kijken naar deze prachtige gebouwen, maar ik heb me ook laten vertellen dat uw school sterk is met Lego-blokjes.

Dat ik uw school mag feliciteren met haar resultaat in de First Lego League. Jullie zijn in december aan de haal gegaan met liefst drie van de zeven trofeeën van die nationale wedstrijd, waarbij uw leerlingen een robot gebouwd hebben met Lego.

Naar het schijnt zijn de organisatoren bang dat u ook volgend jaar weer gaat meedoen. Zij vrezen dat er dan geen prijzen meer overblijven voor de andere deelnemende scholen.

Uw resultaten op zulke wedstrijden dwingen bewondering af. Zo’n wedstrijd kan men alleen maar winnen met een mix van creativiteit, werklust en samenwerking. Het zijn waarden waarmee de jeugd van nu de samenleving van de toekomst gestalte zal geven.

Het zijn ook waarden waarmee jongeren respect afdwingen eens ze hun plaats op de arbeidsmarkt zullen zoeken. Het zijn ook de waarden waarmee de jongeren van nu de gaatjes opvullen die er bestaan tussen mensen met een verschillende culturele achtergrond.

Wij kunnen u dan ook alleen maar dankbaar zijn voor de inspanningen die de Lucerna-scholen leveren over heel Vlaanderen en in het bijzonder hier in Genk en Houthalen, waar de nood aan een dergelijke school duidelijk erg groot was.

Ik hoop dan ook dat steeds meer bewoners uit de buurt hun kinderen aan uw school toevertrouwen. En dreigt dit nieuwe gebouw te klein te worden, dan zal de Vlaamse overheid niet nalaten de nodige steun te verlenen bij de uitbouw ervan.

Maar dat is misschien nog verre toekomstmuziek, eerst en vooral wens ik u veel succes op de Beneluxfinale van de First Lego League in Nederland. Daar moet u bouwen, daar bent u goed in. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is