Het Festival van de Politiek, uw afspraak met de Vlaamse Volksvertegenwoordigers

Door Jan Peumans op 9 oktober 2013, over deze onderwerpen: Voorzitterschap

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober 2013 organiseert het Vlaams Parlement voor de tweede maal het Festival van de Politiek. Het eerste Festival werd vijf jaar geleden georganiseerd en lokte toen meer dan 4.000 bezoekers.

Het wordt een rijk gevuld weekend met tal van activiteiten in aanwezigheid van en mét de Vlaamse volksvertegenwoordigers. We hebben voor u een gevarieerd programma samengesteld. Er is voor elk wat wils: debatten met academici over actuele onderwerpen, lezingen, ‘speed dates’ met politici, demonstraties, rondleidingen, tentoonstellingen, enzovoort. Blikvanger zijn de ‘vragenuurtjes’ in de Koepelzaal, de zaal waar het Vlaams Parlement wekelijks op woensdag plenair vergadert. Daarbij bezetten dit keer de burgers zelf de parlementaire zitjes en stellen zij de vragen aan de politici.

Je hoort wel eens dat politiek te ver van de burger staat. Het Vlaams Parlement voert een politiek van open communicatie met de burger. Ook met dit festival willen we het politieke gebeuren dichter bij de burger brengen.

Waarom is dat nodig? Wel, in een democratie geeft het volk via verkiezingen macht in handen van een parlement. In de schoot van dat parlement vormt zich een meerderheid, waarmee een regering wordt gevormd die een regeerprogramma opstelt. Het is aan het parlement om de controle uit te oefenen op die uitvoerende macht.

Dat model is bijna tweehonderd jaar oud. Maar het is geen statisch gegeven. Democratie is een evolutief gegeven. Vandaag evolueren we naar een democratie als een samenspel van parlementsleden, politieke partijen, ministers, kabinetsleden, instanties als de Raad van State, het Grondwettelijk hof, het Rekenhof, experts allerhande en via de media ook de publieke opinie.

Het is daarom belangrijk dat de burger inzicht krijgt in het democratisch gebeuren. Het Festival van de Politiek wil op een ontspannende manier bijdragen tot dat inzicht. 
Want de democratie, dat bent u.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is