Homohaat is maatschappelijk onaanvaardbaar

Door Jan Peumans op 9 mei 2012, over deze onderwerpen: Holebi's en transgenders, Anders durven denken en doen

Holebi's worden bang. De toenemende agressie tegen hen neemt buitensporige proporties aan. Daar moet dringend een einde aan komen. Daarom neem ik zaterdag deel aan de Gay Pride. Ik roep mijn collega's op, holebi en hetero, om ook mee op te stappen.

Het is een merkwaardige paradox. In België genieten holebi's een juridische bescherming en wettelijke rechten die hen in de rest van de wereld benijd worden. Maar toch voelen holebi's zich steeds minder op hun gemak. Holebi's hebben de afgelopen jaren stilaan de gelijk-berechtiging gekregen waar ze recht op hebben.

In de grondwet is een discriminatieverbod wegens seksuele geaardheid opgenomen. Het homohuwelijk is een feit. Door de grotere maatschappelijke aanvaarding zijn steeds meer holebi's uit de kast durven te komen, niet alleen tegenover familie of vrienden, maar ook tegenover de collega's en de hele maatschappij. Vandaag kijkt niemand ervan op dat in de Vlaamse, de Brusselse en de federale regering ministers zich geout hebben als homo. Ook de Gay Pride was een teken van de holebi-emancipatie. Aanvankelijk een rariteitenkabinet voor het publiek evolueerde de stoet naar een kleurrijk, plezant 'gay'-gebeuren, met steeds meer deelnemers en toeschouwers.

Wat is er toch aan de hand dat deze editie grimmiger dreigt te worden? Al een hele tijd klagen holebi's over verbale agressie. Dan gaat het niet over lacherig uitgemaakt worden voor janet, maar over steeds bedreigender verbale intimidatie. En de voorbije maanden komt er almaar meer fysieke agressie bij te pas, zoals de moord op Ihsane Jarfi, die het Luikse gerecht kwalificeert als moord uit homohaat.

Het is welletjes geweest. Politie en politiek moeten die agressie elk op hun manier een halt toeroepen. Homohaat is maatschappelijk onaanvaardbaar en het zal veel jongeren verhinderen uit de kast te komen, met alle psychische gevolgen en groeiend sociaal isolement vandien. Omdat ik niet wil dat in dit land nog slachtoffers vallen als Ihsane Jarfi, ga ik naar de Gay Pride. Hopelijk schijnt de zon en zien we aan de hemel weer de regenboog.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is