Jan Peumans in de bres voor Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

Door Jan Peumans op 27 september 2017, over deze onderwerpen: Voorzitterschap

Vanochtend bracht mevrouw Carme Forcadell i Lluis, voorzitter van het Catalaans parlement, een officieel bezoek aan het Vlaams Parlement in Brussel.

Het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum, dat gepland is op 1 oktober, vormde het belangrijkste gespreksonderwerp van deze ontmoeting.

Jan Peumans sprak zijn steun uit aan mevrouw Forcadell voor de democratische en open manier waarop zij het Catalaanse volk verdedigt.

Dat was de avond voordien ook al het geval, toen Jan Peumans in Brussel mevrouw Forcadell toesprak op een viering waar ze de Coppieters Award kreeg toegekend.

“Mevrouw Forcadell verdedigt het Catalaanse volk met hart en ziel, met heel veel passie. Zij doet dat bovendien binnen de grenzen van de democratie, met respect voor alle betrokken partijen, met overleg en dialoog. Het geplande onafhankelijkheidsreferendum is daarvan een logisch gevolg. Als overtuigd democraat kan ik niet anders dan haar daarbij steunen.”

Jan Peumans is van mening dat de taak van een voorzitter erin bestaat om in zijn instelling een zo ruim en open mogelijk politiek debat te organiseren en daarbij alle stemmen uit de samenleving aan bod te laten komen.

“Het Parlement van Catalonië is democratisch verkozen en kan steunen op een lange democratische traditie, die breed gedragen wordt door de Catalaanse burgers. Het is dan ook van groot belang dat de meningsverschillen tussen Spanje en Catalonië met wederzijds respect en op vreedzame wijze worden opgelost.”

“Avui som tots Catalans!     (Vandaag zijn we allemaal Catalanen)

 

Visca la democracia!

Visca Catalunya!

Visca la libertat!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is