Kieskoorts in gemeenten is geen excuus voor een leeg Vlaams Parlement

Door Jan Peumans op 12 januari 2012, over deze onderwerpen: Voorzitterschap

De Tijd verzamelde 50 opiniemakers die zich zorgen maken. In deze G50 komt Jan Peumans aan het woord.

Bij wijze van late nieuwjaarswens een waarschuwing aan het adres van mijn collega-politici.

2012 wordt het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Die zullen wellicht vanaf dit voorjaar een schaduw werpen op de werking van het Vlaams Parlement. Een lokale verankering is belangrijk en noodzakelijk, maar mag voor de Vlaamse parlementsleden/lokale mandatarissen geen excuus of alibi zijn om enkel woensdagnamiddag bij de stemmingen in plenaire vergadering aanwezig te zijn.

541 dagen moest België het zonder federale regering stellen. Toch zijn die 18 maanden geen scholen gesloten, bleven de bibliotheken boeken aankopen en uitlenen, konden onze kinderen terecht in de kinderopvang en onze bejaarden in rustoorden, werd ons water gezuiverd en reden tram en bus. De werkloosheid in Vlaanderen daalde in de periode juli-december 2011 van 229.000 naar 191.000 werkzoekenden. Dat was mogelijk omdat de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement bleven focussen op de echte problemen van de mensen, terwijl op het federale niveau de politieke vaudeville steeds pijnlijker werd.

Tijdens de federale formatie heeft onze jonge instelling bewezen wat moest worden bewezen: Vlaanderen is volwassen genoeg om zelf de krijtlijnen van een beleid uit te zetten en dat ook nog eens tot een goed einde te brengen. De Vlaming begint dat te onderkennen. Volgens een recente vertrouwensbarometer heeft hij meer vertrouwen in het Vlaams Parlement dan in de federale volksvertegenwoordiging. Het is niet langer aan Vlaanderen om te bewijzen dat het een meerwaarde biedt aan het politieke bedrijf in dit land, maar aan de federale regering om haar meerwaarde of zelfs haar bestaansreden tout court aan te tonen.

Als parlementsvoorzitter is het mijn zorg het vertrouwen dat de burgers tonen ten aanzien van het Vlaams Parlement te behouden en te vergroten. We mogen niet de fout begaan in zelfgenoegzaamheid te vallen. De uitdagingen zijn immers enorm.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is