“LSM-investeringen worden efficiënter”

Door Jan Peumans op 19 januari 2018, over deze onderwerpen: Limburg

lDe 10 miljoen euro die de stichting Limburg Sterk Merk elk jaar van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM krijgt, zal transparanter en efficiënter worden geïnvesteerd. Ook het zitje van N-VA in het directiecomité (dagelijks bestuur) wordt wettelijk verankerd. Dat is het gevolg van de vernieuwing van het protocol met de provincie Limburg dat de Vlaamse regering vandaag goedkeurt.

Tien jaar geleden besliste de Vlaamse Regering om de Limburgse Strategische Ontwikkelingsmaatschappij (Lisom) uit de LRM-groep te lichten. De Lisom-aandelen met de daaraan verbonden rechten en plichten werden overgedragen aan de provinciale stichting van openbaar nut Limburg Sterk Merk. LSM financiert niet-rendementsgebonden projecten die onze provincie verder ontwikkelen, zoals het Nationaal Park Hoge Kempen (NPHK), de UHasselt, toeristische en culturele projecten, en rustoordbedden.

Om de tien jaar moet het protocol tussen Vlaanderen en de provincie Limburg worden vernieuwd. De Vlaamse regering doet dat vandaag. Daarbij worden twee grote veranderingen doorgevoerd:

1. Meer transparantie

Het vijfkoppig LSM-directiecomité bestond lange tijd uitsluitend uit afgevaardigden van de meerderheidspartijen in de provincieraad. Na de verkiezingen van 2014 werd Jan Peumans daar als vertegenwoordiger van N-VA aan toegevoegd.

“In de toekomst zal het directiecomité samengesteld worden aan de hand van een evenredige vertegenwoordiging van de verschillende politieke strekkingen in de provincieraad. Dit verhoogt de democratische controle op de investeringen van LSM”, zegt Peumans. Als Peumans in 2019 zou stoppen of de N-VA uit de Vlaamse regering zou vliegen, zal de partij dus toch zeker zijn van haar zitje in het directiecomité.

2. Meer efficiëntie

Bij het ingaan van het nieuwe protocol zullen provinciebestuur en Vlaamse Regering een strategisch kader uitwerken waarbinnen toekomstige investeringen van LSM moeten gebeuren. De criteria worden tweejaarlijks geactualiseerd en de nadruk zal op bovenlokale hefboomprojecten blijven liggen.

“Waar LSM-middelen vroeger al eens werden gebruikt om politieke vrienden in bepaalde gemeenten te bedienen, wordt dit net door dat strategisch kader onmogelijk. Zo kunnen we investeren in de echte noden van Limburg”, aldus de Vlaams Parlementsvoorzitter. “Denk maar aan de 5 miljoen euro die we op mijn vraag hebben vrijgemaakt voor onderwijs, en die oorspronkelijk was bedoeld voor de verfraaiing van haltes van de shoppingtram naar Maastricht.”

3. Projecten 2018 3. Projecten 2018

Dit jaar zal LSM 9,5 miljoen investeren in een rist projecten. Naast de masteropleiding handelswetenschappen aan de UHasselt gaat het om de Achelse Kluis, de schachtbok in Houthalen-Helchteren, het NPHK, het militair bezoekerscentrum in Leopoldsburg, valleipark De Herk in Alken, een wildwaterbaan voor kano/kajak in Godsheide, de Kevie in Tongeren, Locate in Limburg en Bike Valley in Beringen.

(c) Yves LAMBRIX

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is