Nood aan kruisbestuiving

Door Jan Peumans op 22 januari 2015, over deze onderwerpen: Voorzitterschap

Toespraak bij de 15de verjaardag van het Minderhedenforum

 

 

Geachte heer voorzitter,

Beste genodigden,

 

Mijnheer Aydinli, mag ik u vooreerst feliciteren met de 15de verjaardag van het Minderhedenforum.

Zoals u eerder op deze samenkomst vertelde was er vijftien jaar geleden nood aan zo’n Minderhedenforum en dat is nu nog altijd het geval, gewoon omdat de migratiestromen ervoor zorgen dat in Europa, en dus ook in Vlaanderen mensen van steeds meer verschillende culturen een plaats zoeken.

Uw instelling heeft tot doel om die culturen stuk voor stuk een stem te geven. Het is inderdaad van wezenlijk belang voor integratie dat elke cultuur zijn eigenheid kan verwoorden. Dialoog is een wezenlijke voorwaarde voor beter wederzijds begrip en integratie.

 

Ik zou hier graag willen verwijzen naar een uitspraak die twee weken geleden gedaan werd door Angela Merkel, de ‘First Lady’ van Duitsland. Oei, nu zondig ik tegen de regels. Als ik haar cultuur wil respecteren moet ik haar ‘die erste Frau’ van Duitsland noemen, niet?

Alle gekheid op een stokje, zelfs dit simpele grapje bewijst hoezeer we talen en culturen in onze maatschappij vermengen.

Maar terug naar Angela Merkel. Zij maakte in de nasleep van de aanslagen in Parijs een fors statement met haar uitspraak ‘de Islam behoort tot Duitsland’. Nog geen 48 uur later versterkte ze haar woorden met daden door op te stappen in een wake voor vrede en verdraagzaamheid, arm in arm met vertegenwoordigers van christenen, Joden, moslims en andere religieuze gemeenschappen. Want, jawel, zij  behoren allen tot Duitsland.

Vlaanderen heeft die boodschap ook begrepen. Geregeld kom ik in situaties waaruit blijkt dat onze maatschappij steeds bonter gekleurd raakt. Twee dagen geleden nog had ik de eer om aanwezig te zijn bij de opening van een prachtige nieuwbouw voor de Lucernaschool in Houthalen.

Dat project is een initiatief van de Turkse gemeenschap in ons land en tegelijkertijd is het een schoolvoorbeeld van kruisbestuiving tussen culturen.

Het project kreeg terecht ruime financiële steun van de Vlaamse overheid. Maar dat bewijst wel dat de initiatiefnemers de weg gevonden hebben naar die Vlaamse overheid, mede dankzij een instantie als het Minderhedenforum.

In het Vlaams Parlement, zijn kabinetten en zijn administratie vind ik steeds vaker mensen terug met wortels buiten Vlaanderen.

Dat is een goede zaak. Hoe groter de diversiteit op dat vlak, hoe meer aanspreekpunten die nieuwe burgers vinden.

Het feit dat uw instelling vandaag ruime aandacht krijgt in een van Vlaanderens grotere dagbladen, bewijst dat uw instelling ook de weg naar de media gevonden heeft en – nog belangrijker -  dat die media elke nieuwe cultuur als een volwaardig lid van deze nieuwe maatschappij beschouwen.

Die evoluties tonen dus dat uw instituut de juiste weg bewandelt.  Maar 15 jaar is nog erg jong, wij klasseren iemand van 15 nog niet echt bij de volwassenen.

Daarom wens ik dit Minderhedenforum nog een paar jaren van forse groei, zodat het zijn taak nog beter kan vervullen en ons kan helpen om de maatschappij van de toekomst uit te bouwen.

 

Ik dank u

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is