Peumans ijvert voor nog meer (fiscale) autonomie voor Vlaanderen

Door Jan Peumans op 7 december 2016, over deze onderwerpen: Voorzitterschap

Vlaanderen moet in de toekomst nog meer bevoegdheden in handen krijgen. Dat heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) gezegd in zijn toespraak voor de 45e verjaardag van het Vlaams Parlement. "Fiscale onafhankelijkheid leidt tot gezondere begrotingen."

Dag op dag 45 jaar geleden kwam de Cultuurraad van de Nederlandse Gemeenschap voor het eerst samen. Het was de voorloper van wat we nu kennen als het Vlaams Parlement. Huidig parlementsvoorzitter Peumans trok vanmiddag tijdens het vragenuurtje dan ook voldoende tijd uit om stil te staan bij de verjaardag.

Nadat hij enkele sleutelmomenten van de afgelopen jaren op een rijtje had gezet, stond hij uitgebreid stil bij de toekomst. Volgens Peumans kan Vlaanderen nog heel wat stappen naar meer autonomie zetten. "De Catalanen beheren hun eigen regionale spoorwegen en hebben een eigen brandweer. Het Duitse Bundesland Noordrijn-Westfalen beschikt dan weer over een eigen justitie en consumentenbescherming. De Basken hebben hun eigen politie en een eigen fiscale autonomie", gaf hij als voorbeeld.

"De evolutie kan best versnellen als we inzetten op meer fiscale autonomie, zodat Vlaanderen minder afhankelijk wordt van dotaties van het federale niveau", zegt Peumans. Hij verwijst naar enkele studies die concluderen dat een regio die zich vooral laat spijzen door donaties minder dynamisch werkt dan een regio die haar eigen fiscaal beleid mag uitstippelen. "Fiscale onafhankelijkheid leidt tot gezondere begrotingen én tot gezondere relaties met naburige regio’s."

"De drang naar autonomie binnen Europa is veel groter dan werd aangenomen - en ik zou zelfs durven zeggen "nog altijd wordt aangenomen" - in sommige al te geïsoleerde en verheven cenakels van de Europese besluitvorming", zegt hij nog. "De wilsbeschikking van volkeren komt namelijk altijd vanuit de basis. Daarom zijn goede afspraken rond bevoegdheden tussen de verschillende niveaus onontbeerlijk."

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2838104

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is