“Plateau van Caestert beschermd als archeologische site na jarenlange inspanningen”

Door Jan Peumans op 9 maart 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Limburg, Riemst

RIEMST – Vandaag tekende Geert Bourgeois het ministerieel besluit tot voorlopige bescherming van het plateau van Caestert, met inbegrip van de onderliggende mergelgroeven als archeologische site. “Onder andere voormalig schepen Thys en ikzelf ijverden reeds eind jaren 90 voor de bescherming van het plateau van Caestert. Deze bescherming is een bekroning van ons werk” benadrukt voormalig burgemeester van Riemst en Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).

Het Plateau van Caestert bestaat uit waardevolle hellingbossen en kalkgraslanden, een zeldzaamheid in Vlaanderen. Onder de bossen en de graslanden bevinden zich de mergelgroeven, die de biotoop vormen voor een tiental soorten vleermuizen. “Minister-President Bourgeois erkent het waardevol karakter van deze site door vandaag dit beschermingsbesluit te tekenen” aldus een zeer tevreden Jan Peumans (N-VA).

DE AANHOUDER WINT

Eind jaren 90 waren het plateau van Caestert en de ondergrondse mergelgroeven bestemd voor de omliggende cementindustrie. Na heel wat inspanning zijn toenmalig burgemeester Peumans (N-VA) en toenmalig schepen Thys (sp.a-Groen) er in geslaagd om deze site te bewaren en ze zowel onder – als bovengronds toegankelijk te maken voor de Riemstenaar en zijn bezoekers.

“Zowel langs Vlaamse (Natuurpunt) als Waalse (Département de la Nature et des Forêts) zijde zijn we er in geslaagd om het beheer en de instandhouding uit te besteden aan betrouwbare partners. De bescherming als archeologische site is een absolute waardering en bekroning van het geleverde werk” aldus Peumans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is