Plateau van Caestert voorlopig beschermd als archeologische site

Door Jan Peumans op 20 april 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Limburg, Riemst

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft het ministerieel besluit ondertekend waarbij het Plateau van Caestert in Kanne, samen met de onderliggende mergelgroeven, voorlopig beschermd wordt als archeologische site. Zopas startte het openbaar onderzoek waarbij het dossier bij de gemeente kan worden ingekeken. Daarna neemt Bourgeois een definitieve beslissing.

Het Plateau van Caestert in Kanne bestaat uit waardevolle hellingbossen en kalkgraslanden. Het maakt deel uit van de Sint-Pietersberg die zich uitstrekt over Nederland, Vlaanderen en Wallonië. Het gebied spreekt al decennialang tot de verbeelding van archeologen en historici want er werd een versterking ontdekt die dateert uit de IJzertijd en het begin van de Romeinse periode (ca 250 tot 30 vr Chr.). Restanten van de gracht- en walstructuur van deze versterking zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven.

”Tussen 2007 en 2011 werd een en ander in kaart gebracht in opdracht van het Agentschap Onroerend Erfgoed”, meldt minister-president Bourgeois. ”Daaruit bleek dat deze hoogtenederzetting van maar liefst 35 ha van een zeldzame archeologische waarde is . De site is in het verleden bovendien meermaals geïdentificeerd als Atuatuca, het winterkamp van waaruit het leger van Julius Caesar vertrok voor een gevecht waarin het verslagen werd door de troepen van Ambiorix; een stelling die weliswaar tot op vandaag een hypothese blijft.”

Niet alleen het schepencollege maar ook de gemeenteraadsleden Jan Peumans (N-VA) en Ivo Thys (sp.a/Groen) zijn erg opgetogen over het besluit van de minister, mede omdat de onderliggende mergelgroeven de biotoop zijn voor een tiental zeldzame soorten vleermuizen en ze tal van middeleeuwse tekeningen en teksten bevatten die uniek zijn voor de Euregio. (eva foto eva)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is