“Riemst heerlijk veelzijdig? Heerlijk eenzijdig, ja”

Door Jan Peumans op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Riemst

“Uitdager? Lijstduwer zal ik zijn. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan”, zegt Jan Peumans. Al smeult het politieke dier nog: “Wat een fantastisch resultaat zou zijn? Als de absolute CD&V-meerderheid in Riemst gebroken is en N-VA een coalitie vormt met Open Vld.”

Al zijn de verkiezingen nog ver, in Riemst lijkt de populaire burgemeester Mark Vos incontournable als uithangbord van de absolute CD&V-meerderheid. Lijkt. Jan Peumans (N-VA) is het enige echte politieke tegengewicht in Riemst. Ervaring zat en enige Riemstse politicus met landelijke bekendheid als voorzitter van het Vlaams Parlement sinds 2009.

Doctoreren

Maar... Peumans (67) geeft de fakkel door. “Dat is zo beslist op onze lokale partijraad. Dirk Jacobs, de broer van mijn chauffeur, zal in een tweespan met Anita Beusen de lijst trekken. Wordt het geen tijd dat anderen overnemen? Akkoord, ze zullen het vak moeten leren. Maar 't is niet omdat je iets nog niet gedaan hebt, dat je het niet kan. En ik zal ze met plezier coachen. Onze ambitie? Minimum

een even goed resultaat. Op acht stemmen na zouden we acht zetels gehaald hebben in 2012. Dan had CD&V maar 13 op 25 zetels gehad en had de oppositie, met 3 voor Vld en 1 voor sp.a-Groen, er 12. Dan hadden we een ander verhaal gekregen.”

“Nationaal stop ik in 2019. Ik wil trouwens graag doctoreren op bijvoorbeeld de geschiedenis van het Vlaams-nationalisme in Limburg of op het verhaal van de Volksunie tot haar opheffing. In de gemeenteraad zal ik wel blijven zetelen. ( ironisch) Ah ja, zonder die 80 à 90 euro per zitting kom ik anders niet rond met mijn pensioen.”

Inhoud

Het water lijkt diep tussen de twee grootste partijen, tussen Vos en Peumans. Zo heeft Peumans een mislukte poging achter de rug om met de Open Vld van Steven Coenegrachts en de eenmansfractie van Ivo Thys (sp.a-Groen) een Eenheidslijst tegen de CD&V te organiseren. “Er is nog eens geen begin van onderhandelen geweest. Coenegrachts heeft dat moeten afschudden in opdracht van Tongeren. Dat is nogal duidelijk. En nu is er een voorakkoord tussen Open Vld en CD&V. Vos heeft op de radio al aangegeven dat hij met Vld in zee gaat als de CD&V geen meerderheid heeft.”

In de vorige legislatuur was Peumans, die zelf de sjerp droeg van 1995 tot 2006, nochtans eerste schepen met Vos als burgemeester. Nu is hij scherp voor zijn coalitiepartner van weleer. Kunnen ze niet meer samen door een deur? “Ik kan met iedereen door een deur.” Of Vos dan ook iets goed kan? “Ja. Tijdens de

weekends alles aflopen en op alles ja zeggen. Dan word je populair. Ik vind dat je ook op inhoud beoordeeld mag worden.

Nu zetten we punten zelf op de agenda. Zoals de provinciale woonbehoeftenota voor Vlijtingen die we maar niet te zien krijgen. Daarbij wil de CD&V onnodig woonuitbreidingsgebied aansnijden in plaats van zuinig te zijn op open ruimte. Beton gooien, daar zijn ze ook goed in. Er zijn genoeg leegstaande woningen en hoeves waarmee nieuwe vormen van wonen mogelijk zijn. Riemst heerlijk veelzijdig? Heerlijk eenzijdig, ja.”

(c) Jan Bex

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is