U was een fantastisch parlement. Ik dank u en tot ziens

Door Jan Peumans op 24 april 2014, over deze onderwerpen: Voorzitterschap

"U was een fantastisch parlement. Ik dank u en tot ziens". Met die woorden heeft Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans zijn afscheidsspeech in het Vlaams Parlement afgesloten. 

In zijn speech verwees Peumans ook naar het recordaantal vragen dat de afgelopen vijf jaar is behandeld en wierp hij ook een symbolische bloem naar zeven afscheidnemende vrouwelijke parlementsleden.

Het was deze voormiddag niet de allerlaatste bijeenkomst van het Vlaams Parlement. Morgen moet er nog gestemd worden over het decreet natuur en bos, maar het was vandaag wel de laatste keer dat het parlement quasi voltallig aanwezig was. Daarom sprak Peumans nu al zijn dank- en afscheidswoord uit.

In zijn speech blikte Peumans kort terug op de zittingsperiode 2009-2014. "We hebben niet stilgezeten", zei hij. Zo werden er de afgelopen vijf jaar 103 voorstellen van decreet goedgekeurd, werden er 407 ontwerpen van decreet gestemd en 122 voorstellen van resolutie aangenomen.

Dat het aantal vragen de afgelopen jaren recordhoogtes bereikte, was al langer bekend. Zo waren er bijvoorbeeld 6.190 vragen om uitleg. Dat is liefst een verzesvoudiging tegenover de eerste periode onder voorzitter Norbert De Batselier (1995-1999). Ook het aantal schriftelijke vragen piekte naar 30.648, bijna drie keer meer dan in de periode 2004-2009 (12.633).

Peumans gooide ook een bloemetje naar de regering. Die kreeg wat hem betreft een "9,5 op 10" voor het tijdig beantwoorden van vragen en voor haar beschikbaarheid voor parlementaire vergaderingen. Vlaams minister-president Kris Peeters gooide in zijn afscheidswoord een bloempje terug. Hij dankte Peumans en nam het op voor het parlement. "Zij die zich laatdunkend uitspreken over dit parlement weten niet wat hier allemaal gebeurt."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is