Vlaamse overheid excuseert zich voor historisch kindermisbruik

Door Lies Jans, Helga Stevens op 23 april 2014, over deze onderwerpen: Welzijn

Op aandringen van Lies Jans en Helga Stevens, Vlaams volksvertegenwoordigers voor de N-VA, heeft het Vlaams Parlement zich via een open brief officieel verontschuldigd bij de slachtoffers van misbruik in jeugd- en onderwijsinstellingen. Het initiatief voor die publieke excuses kwam er na de voorstelling van twee rapporten met beleidsaanbevelingen voor de aanpak van dergelijk misbruik. Eerder keurde het voltallige parlement ook al een resolutie goed, die door Jans en Stevens mee werd ingediend.

De rapporten waren het gevolg van de vele moedige getuigenissen van slachtoffers op zoek naar erkenning. “De slachtoffers vroegen dat er iets met hun verhalen gedaan werd. Ze waren verbolgen dat dit in het verleden niet gebeurde en wilden voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalde”, leggen beide volksvertegenwoordigers uit. “Met deze formele verontschuldiging en échte publieke erkenning van de verantwoordelijkheid die de samenleving in hun leed draagt, hopen wij bij te dragen aan hun verwerking van dat pijnlijke verleden.”

Permanent teken van verontwaardiging

“De brief die de verontschuldigingen formuleert zal een zichtbare plaats krijgen in het parlement”, besluit Parlementsvoorzitter Jan Peumans. “Als permanent teken van verontwaardiging. Als een blijvende oproep om niet te vergeten.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is